Jak założyć piekarnię — Poradnik od A do Z

25 lutego 2022 0 przez Rafal

Uwielbiasz przetwory mączne i jesteś kreatywny? A może planujesz także otworzyć własny biznes? Jeśli tak, to zastanów się nad otwarciem własnej piekarni. Jest to bardzo opłacalny biznes, który pozwala wyrazić własną kulinarną kreatywność, przy okazji obsługując klienta wysokiej jakości wypiekami. Dodatkowo pozwala bardzo dobrze zarobić, ponieważ niemal każdy uwielbia zjeść świeże pieczywo o poranku. Nie musisz się zatem martwić, że po założeniu i otwarciu piekarni, nie znajdziesz chętnych klientów do zakupu upieczonych produktów. W jaki jednak sposób otworzyć piekarnię? Jeśli jesteś tego ciekaw, przeczytaj dalszą część tekstu, w której przedstawiliśmy:

  • jak wyglądają koszty związane z otwarciem piekarni,
  • poradnik krok po kroku pokazujący jak otworzyć własną piekarnię,
  • jakie wyposażenie i piec warto kupić do nowoczesnej piekarni,
  • odpowiedź na pytanie, jak duży lokal warto posiadać, prowadząc piekarnię.
Jakie oświetlenie do piekarni?

Jakie oświetlenie do piekarni?

Ile kosztuje założenie piekarni?

Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, ile kosztuje założenie piekarni. Wszystko tak naprawdę zależy od lokalizacji, sprzętu, liczby pracowników oraz wielkości wynajmowanego lokalu.

Niektórzy ludzie są przedsiębiorczy i są w stanie znaleźć używany sprzęt w cenie zdecydowanie niższej od nowych urządzeń. Dla przykładu bardzo wiele osób może skorzystać nawet z portalu OLX, aby znaleźć piec o takiej samej mocy i wydajności za 30 tys. złotych, który niektórzy kupią za 50 tys. złotych.

Odpowiadając na pytanie „Ile kosztuje założenie piekarni”, odpowiedź jest prosta.

Biorąc pod uwagę średniej wielkości lokal o średniej jakości wyposażeniu, musisz posiadać budżet od 150 do 250 tys. złotych, aby otworzyć w pełni funkcjonalną piekarnię.

W koszty wliczone zostało wyposażenie piekarni, dostosowanie lokalu, a także zakup niezbędnych elementów dodatkowych do Twojej piekarni.

Ile kosztuje założenie piekarni?

Ile kosztuje założenie piekarni?

Jak założyć piekarnię — Krok po kroku

Zanim przejdziesz do poszukiwania lokalu i zakładania piekarni, musisz zastanowić się nad tym, jaki typ piekarni chcesz otworzyć. W zależności od tego, czy chcesz sprzedawać detalicznie, czy hurtowo, wielkość lokalu i jego lokalizacja może mieć kluczowy wpływ na sukces biznesu. Jeśli planujesz stworzyć domową atmosferę kawiarenki, w której będziesz sprzedawać wypieki pojedynczym klientom, poszukaj lokalu w centrum miasta, tak, aby jak najwięcej osób o nim wiedziało i miało do niego prosty dostęp. Dzięki temu ludzie w przerwie w pracy będą mogli Cię odwiedzić i kupić ulubionego precla lub pączka. W przypadku, gdy nastawiasz się na ilość i chcesz sprzedawać wypieki do lokalnych sklepów, o wiele lepszym pomysłem będzie znalezienie lokalu na obrzeżach miasta. Dzięki temu oszczędzisz sporo gotówki, ponieważ lokale usługowo-produkcyjne w centrach miast mogą być nawet kilkukrotnie droższe.

Jeśli wiesz już, jaki typ działalności chcesz prowadzić, możesz przejść do zapoznania się z listą kroków, które trzeba podjąć w celu założenia piekarni.

  1. Stwórz biznesplan. Nie jest to krok niezbędny, jednak dobrze rozpisany plan prowadzenia działalności może sporo pomóc. Dzięki niemu będziesz wiedział, na czym w danej chwili warto się skupić, jaka będzie jego struktura, jakie produkty będziesz sprzedawać i kiedy rozpocząć działania marketingowe. Dobry biznesplan piekarni powinien zawierać: Projekcje finansowe, Analizę rynku, Ofertę biznesową, Plan zarządzania piekarnią, Strategię marketingowo-reklamową, Wybór urządzeń.
  2. Znajdź lokal. Nieruchomość powinna posiadać wodoodporną podłogę, mieć dostęp do wody i kanalizacji, a także posiadać klimatyzację. Bardzo dobrze, jeśli znaleziony lokal posiada osobne pomieszczenie do przechowywania produktów spożywczych jak mąka czy olej. Pamiętaj również, że lokal musi przejść inspekcje sanitarne. Odrzuć więc na starcie wszystkie piwnice i półpiwnice, w których zwykle panuje wysoka wilgotność.
  3. Załóż firmę. Zarejestruj działalność gospodarczą w Urzędzie Miasta lub Urzędzie Gminy. Następnie dopełnij wszelkich formalności podatkowych, a także złóż deklarację VAT i zgłoś się do ZUSu.
  4. Przystosuj lokal do wymagań Sanepidu. Zakład piekarniczy musi spełniać wymagania niemal identyczne do lokalu gastronomicznego. Jako przedsiębiorca jesteś zobligowany, by na terenie piekarni panowała czystość i higiena. Dodatkowo niezbędne będzie otrzymania zezwolenia od straży pożarnej, ponieważ mąka jest produktem łatwopalnym, który może wywołać wybuch.
  5. Kup niezbędny sprzęt. Piec, maszyny do wyrabiania ciasta, dzielarki, wałkownice, wagi, mieszalniki. To wszystko przyda się podczas prowadzenia własnej piekarni. Nie musisz wszystkiego kupować od razu, jednak maszyny dziś są niezastąpioną pomocą, która przyda się podczas dużej ilości zamówień.
  6. Otwórz piekarnię. Jeśli uzyskałeś wszystkie zgody i pozwolenia, możesz bez przeszkód otworzyć swoją piekarnię. Pamiętaj, by od początku do końca stosować się do przepisów, a także tworzyć wypieki najwyższej jakości. Tylko to może pomóc Ci przetrwać wśród konkurencji.
  7. Prowadź aktywne działania marketingowe. Jeśli myślisz, że po otwarciu piekarni czeka Cię wyłącznie praca z ciastem, to jesteś w dużym błędzie. Odpowiednia reklama działalności jest niezbędna do zdobycia rozpoznawalności w mieście. Same dobrej jakości wypieki nie wystarczą. Musisz zachęcić klientów do tego, aby odwiedzili Twój lokal.

Jak widzisz, proces zakładania piekarni nie jest wcale taki skomplikowany. W rzeczywistości wygląda bardzo podobnie do otwierania zwykłego lokalu gastronomicznego. Niemniej jednak, otwierając pierwszą własną działalność, warto, jest postępować zgodnie z nimi, aby uniknąć ewentualnych błędów i niedopatrzeń.

Jak założyć piekarnię — Krok po kroku

Jak założyć piekarnię — Krok po kroku

Jakie wyposażenie do piekarni?

Jeśli chodzi o wyposażenie, to tutaj znów wszystko zależy od tego, jaki rodzaj działalności chcesz prowadzić. W przypadku dużej piekarni, skupiającej się głównie na wypiekach sprzedawanych w lokalnych sklepach, musisz zaopatrzyć ją głównie w duże maszyny, przerabiające spore ilości ciasta. Jeśli zaś zależy Ci na stworzeniu niewielkiej piekarni, powinieneś wybrać wysokiej jakości urządzenia, które będą wspierać Cię na każdym etapie tworzenia wypieków.

To, co powinno znaleźć się w każdej piekarni to:

  • mikser planetarny,
  • piece piekarnicze,
  • wałkownica,
  • roboty kuchenne,
  • krajalnica,
  • wagi kuchenne,
  • kasy fiskalne,
  • lada sprzedażowa,
  • witryna sklepowa,
  • wentylacja.

Oprócz tego musisz pamiętać, że, mimo iż roboty ułatwiają pracę, nic nie zastąpi czynnika ludzkiego. Zatrudnienie dobrego piekarza, który będzie w stanie sprawdzić jakość ciasta i wypieków jest koniecznością, jeśli planujesz stworzyć popularną piekarnię.

Zwróć również uwagę na oświetlenie piekarni. W zależności od tego, jaki klimat chcesz stworzyć, warto jest, oprócz oświetlenia głównego, wybrać lampy dodatkowe, które dodadzą charakteru wnętrzu piekarni. Nie wolno również zapomnieć o odpowiednim oświetleniu stanowisk i stołów piekarniczych, na których powstają wypieki. To w końcu od światła w dużej mierze zależy, jak będzie prezentować się końcowy produkt. Nie możesz również zapomnieć o tym, co znajduje się na zewnątrz Twojego lokalu. Bardzo dobrze, jeśli nad wejściem znajduje się baner reklamowy, informujący klientów o tym, co mogą znaleźć w środku.

Jakie wyposażenie do piekarni?

Jakie wyposażenie do piekarni?

Jaki piec do piekarni?

Piec piekarniczy powinieneś wybrać na podstawie rodzaju i ilości produkcji. W mini piekarniach oraz średnich i domowych piekarniach świetnie sprawdzą się piece cyklotermiczne, wsadowe rurowe oraz wózkowe obrotowe. W przypadku dużych piekarni, gdzie produkcja jest znacznie większa, o wiele lepszym wyborem będą piece cyklotermiczne, obrotowe oraz termoolejowe. Warto również zwrócić uwagę na przestrzeń. Najmniejsze są piece obrotowe, a największe termoolejowe, wymagające nawet oddzielnych pomieszczeń na spory zbiornik olejowy. To jaki wybierzesz, zależy wyłącznie do Ciebie. Pamiętaj jednak, że kupując piec piekarniczy, warto, jest skonsultować się ze specjalistami, którzy pomogą dokonać słusznego wyboru.

Jaki piec do piekarni?

Jaki duży lokal na piekarnię?

Rozmiar lokalu ma duże znacznie na wysokość zarobków właściciela piekarni. Jeśli wybierzesz zbyt duży lokal, będziesz tracił sporo gotówki. Jeśli jednak zdecydujesz się na zbyt mały lokal, może okazać się, że nie zrealizujesz wszystkich celów zawartych w biznesplanie. Musisz zatem wybierać rozważnie i zwrócić uwagę na wiele elementów wybranego lokalu.

Sprawdź nasze inne artykuły o otwarciu własnego biznesu

Przede wszystkim musisz jednak określić charakter przyszłej działalności. Jeśli chcesz zaraz przy piekarni prowadzić punkt sprzedaży, musisz wynająć nieco większy lokal. W przypadku, gdy zależy Ci wyłącznie na produkcji pieczywa i wypieków, możesz wynająć lokal o dużej powierzchni, nieposiadający zbyt wielu pomieszczeń, dzięki czemu cała produkcja będzie odbywać się bardziej ciągło.

Optymalną powierzchnią średniej wielkości piekarni będzie 200-300 metrów kwadratowych. W przypadku niewielkiej piekarni z kawiarenką lokal o 50-80 metrach w zupełności wystarczy.

Jaki duży lokal na piekarnię?

Jaki duży lokal na piekarnię?