Jak urządzić mały, ale funkcjonalny sklep spożywczy?

8 grudnia 2021 0 przez Rafal

Jak urządzić mały sklep spożywczy

Chyba każdy marzył kiedyś o założeniu własnego, dochodowego biznesu. Nie jest to jednak proste, ponieważ dopasowanie się do zmieniającego rynku, należy do bardzo trudnych zadań. W przypadku sklepów spożywczych nie trzeba zbyt często dokonywać dużych zmian, a klienci, tak czy siak, się pojawią. Każdy bowiem wykonuje codzienne mniejsze lub większe zakupy.

Urządzenie i wyposażenie małego sklepu spożywczego w taki sposób, aby klienci chętnie dokonywali zakupów i odwiedzali nas częściej, nie jest jednak takie proste. O ile w przypadku większych lokali, stworzenie przestrzennego i czystego sklepu jest w miarę proste, o tyle mały sklep jest nie lada wyzwaniem nawet dla doświadczonych projektantów. Odpowiednie oświetlenie sklepu spożywczego jest też niebywale ważne wszytko po to by klient czuł się komfortowo i ekskluzywnie.

oswietlenie-w-sklepie-spozywczym-baner-reklamowy-sklep-z-oswietleniem-smd-led.pl_

oswietlenie-w-sklepie-spozywczym sklep-z-oswietleniem-smd-led.pl

Z tego artykułu dowiesz się, jak urządzić mały sklep spożywczy, jakie wyposażenie i akcesoria są niezbędne w jego funkcjonowaniu, oraz na co warto zwrócić uwagę, projektując wnętrze niewielkiego sklepu.

Jak urządzić mały, ale funkcjonalny sklep spożywczy

Podstawą w niewielkim sklepie spożywczym jest odpowiednio zagospodarowana przestrzeń. Nie możesz sobie pozwolić na zbyt wiele zbędnych gadżetów lub o kilka regałów za dużo.

Same regały powinny być ustawione w taki sposób, by tworzyły alejki, których szerokość nie może być mniejsza niż 120 cm. Dodatkowo, witryny chłodnicze z nabiałem, wędlinami i mrożonkami powinny znaleźć się przy ścianach, dzięki czemu unikniesz potrzeby maskowania przewodów i mało atrakcyjnych wizualnie tyłów urządzeń.

Pamiętaj, by unikać zbyt długich linii prostych, które niekoniecznie sprzyjają interesom. W małopowierzchniowych sklepach spożywczych liczy się każdy centymetr do zagospodarowania. Postaraj się zaprojektować alejki w taki sposób, aby zachęcić klienta do obejrzenia jak największej ilości towarów. Nie ustawiaj również mebli ostrymi krawędziami w stronę drzwi wyjściowych. Według zasad Feng Shui warto również zostawić sporo wolnej przestrzeni w wejściu do sklepu. Zbyt ciasny korytarz może blokować energię chi, która odpowiada za dobre samopoczucie i radość z wykonywanych czynności. Z jednej strony zabobon, z drugiej rozwiązanie, które świetnie sprawdza się w praktyce.

Jak urządzić mały sklep spożywczy

Jak urządzić mały sklep spożywczy

Kierunek poruszania się w sklepie

Skoro wiesz już, w jaki sposób urządzić swój sklep spożywczy by był maksymalnie funkcjonalny, warto się również zapoznać z optymalnym kierunkiem poruszania po sklepie. Ten wbrew pozorom jest bardzo ważny, ponieważ odpowiada za ilość wykonywanych zakupów.

Zasada rozmieszczania produktów jest bardzo prosta. Im częściej dany produkt jest kupowany, tym dalej od wejścia powinien się znajdować. Idąc tym tropem łatwo ustalić, że na samym końcu powinny znajdować się:

    • świeże pieczywo, którego zapach rozejdzie się po całym sklepie
    • nabiał i jajka, które są podstawą praktycznie każdej diety
    • wędliny umożliwiające przygotowanie szybkich posiłków
    • drobne przekąski i słodycze
  • Stosując się do powyższej zasady, zapewniasz sobie dodatkowy zastrzyk gotówki. Jak? To proste. Każdy, kto przyjdzie do sklepu po chleb lub bułki, musi przejść przez wszystkie alejki i istnieje duża szansa, że po drodze wpadnie mu coś w oko, co dodatkowo kupi. Przeanalizuj drogę sklepową okolicznych sklepów. Zauważysz, że większość stosuje się do tej reguły.
Mały sklep spożywczy

Mały sklep spożywczy

Jak urządzić przykuwającą ekspozycję w sklepie spożywczym

Oprócz odpowiednio rozłożonych produktach na półkach (tańsze niżej, droższe wyżej), warto również zadbać o ciekawą ekspozycję w wejściu do sklepu.

Przykuwająca wzrok wystawa wpłynie pozytywnie nie tylko na odczucia klientów, ale również zachęci do dokładniejszej analizy dostępnych produktów. Jest to bardzo ważne, ponieważ gdy klient zaczyna się czymś interesować lub gdy coś go oczaruje, istnieje spora szansa, że to kupi.

Jeśli zależy Ci na przygotowaniu ciekawej ekspozycji, postaraj się dobierać produkty w taki sposób, aby były dopasowane do jak najszerszej części klientów. Najprostszym, a jednocześnie najbardziej skutecznym rozwiązaniem jest wystawa z soczystych owoców. Jabłka, czy banany je prawie każdy, a ich świetny wygląd podświadomie informuje o jakości i świeżości dostępnych towarów.

jak urządzić mały sklep spożywczy (1)

Wybór wyposażenia w małym sklepie spożywczym

W każdym sklepie spożywczym trzeba zadbać również o mniej istotne aspekty. Lada sklepowa, czy wagi elektroniczne, to sprzęt, na który rzadko zwraca się uwagę, a bez niego żaden sklep nie może funkcjonować.

Jeśli chcesz, by wyposażenie sklepu spożywczego było kompletne, na pewno muszą się w nim znaleźć:

  • komputer ze sklepowym oprogramowaniem
  • lampy owadobójcze
  • wagi elektroniczne
  • czytniki kodów kreskowych
  • koszyki sklepowe
  • lustra dodające głębi
  • odpowiednie oświetlenie Led
oswietlenie-w-sklepie-spozywczym-baner-reklamowy-sklep-z-oswietleniem-smd-led.pl_

oswietlenie-w-sklepie-spozywczym-baner-reklamowy-sklep-z-oswietleniem-smd-led.pl_

Aby wybrać odpowiednie meble sklepowe, musisz odpowiedzieć na pytanie, jaki chcesz zbudować charakter sklepu i na jakie produkty będziesz stawiać. Jeśli zależy Ci na budowaniu relacji z klientami, zadbaj o nieco bardziej domową atmosferę i wybierz meble ciemniejsze. Gdy zaś zależy Ci na funkcjonalności i czystości, wybierz sprawdzone białe meble, które sprawdzają się w niemal każdej sytuacji.

Nie możesz również zapomnieć o meblach dla kasjera. Dobrze jest od razu kupić wygodne krzesło i ladę sklepową, dzięki której komfort pracy znacznie wzrośnie. Spędzanie 6 czy 8 godzin na skanowaniu produktów, to wbrew pozorom bardzo obciążające zadanie.

sklep spożywczy

sklep spożywczy

Sanepid a mały sklep spożywczy

Handlując produktami spożywczymi, musisz mieć świadomość tego, że ktoś będzie Cię kontrolował. Tym kimś będzie Sanepid.

Otwierając sklep spożywczy, musisz wykonać i wysłać odpowiedni projekt sklepu, w którym umieścisz m.in. plany pomieszczeń, ilość okien, dostęp do wody i ilość wejść. Dopiero po jego akceptacji będziesz mógł przystąpić do pracy.

Do 14 dni po ukończeniu pracy musisz ponownie zgłosić się do Sanepidu z podaniem o odbiór i rejestrację lokalu.

Niestety, na tym przygoda z Sanepidem się nie kończy. Przez cały okres prowadzenia sklepu musisz pilnować sklepu i pracowników, aby nie dochodziło do naruszeń. Pracujesz z żywnością i nie chcesz chyba, aby na Twoich półkach sklepowych pojawiły się przeterminowane produkty, przez które ktoś może zachorować.

 

Na co jeszcze zwrócić uwagę urządzając mały sklep spożywczy?

Decydując się na otwarcie własnego sklepu, musisz zdecydować, czy wolisz wchodzić w konkurencyjny rynek, czy w bardziej niszową tematykę. Im szerszy zakres działalności sklepu, tym więcej możesz zarobić, ale tym samym, trudniej jest przebić się przez dużą konkurencję. Specjalizując się w wybranej tematyce, o wiele łatwiej będzie Ci zdobyć klientów i stały zarobek. Coraz większą popularnością cieszą się sklepy:

  • oferujące wyłącznie warzywa i owoce (zieleniaki lub warzywniaki)
  • z żywnością BIO i ECO
  • z produktami take and go
  • typu piekarnia-cukiernia

Nie możesz również zapomnieć o reklamie. Kupno baneru w lokalnej gazecie lub portalach ogłoszeniowych może być świetnym pomysłem. Budowanie rozpoznawalności marki, szczególnie na początku działalności jest niezbędne do efektywnego i długotrwałego działania biznesu. Dobrym pomysłem przy projektowaniu swojego sklepu jest odpwiednie rozlokowanie światła. Jak zaprojektować oświetlenie w sklepie spożywczym dowiesz się w tym artykule.

Żywność bio w sklepie

Many plant seedlings in plastic boxes on store shelves

Jak otworzyć mały sklep spożywczy w kilku krokach?

Jak otworzyć sklep spożywczy? To bardzo proste.

  1. Zaplanuj swój sklep. Wykonaj analizę rynku, określ profil biznesu i oszacuj koszty inwestycji.
  2. Otwórz działalność gospodarczą.
  3. Wybierz idealny lokal pod swoją działalność. Tutaj liczy się przede wszystkim lokalizacja i powierzchnia.
  4. Wybierz i kup niezbędne wyposażenie.
  5. Chcesz sprzedawać alkohol? Zdobądź koncesję, czyli zezwolenie na sprzedaż produktów alkoholowych.
  6. Wykonaj projekt architektoniczny i wyślij go do sanepidu